Home » , , , » The Hunger Games: Φωτιά (Catching Fire)

The Hunger Games: Φωτιά (Catching Fire)


Μετά τη νίκη τους στους Αγώνες Πείνας, οι Κάτνις και Πίτα ετοιμάζονται για τη θριαμβευτική περιοδεία τους στις 12 περιφέρειες της Πάνεμ. Εκεί θα διαπιστώσουν ότι ολόκληρη η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα επανάστασης, αν και η Κάπιτολ μοιάζει να μην ανησυχεί, προετοιμάζοντας τους επετειακούς, γεμάτους εκπλήξεις 75ους Αγώνες Πείνας.



ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Φράνσις Λόρενς
ΣΕΝΑΡΙΟ: Σάιμον Μπιουφόι, Μάικλ Αρντ
ΗΘΟΠΟΙΟΙ: Τζένιφερ Λόρενς, Ελίζαμπεθ Μπανκς, Τζος Χάτσερσον, Σαμ Κλάφλιν, Λίαμ Χέμσγουορθ, Φίλιπ Σέιμουρ Χόφμαν, Στάνλει Τούτσι, Τζένα Μαλόουν, Γούντι Χάρελσον, Ντόναλντ Σάδερλαντ, Αμάντα Πλάμερ, Τζέφρι Ράιτ, Τόμπι Τζόουνς, Λένι Κράβιτζ
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 146'

The Hunger Games: Φωτιά (αγγλικά: The Hunger Games: Catching Fire) είναι αμερικανική περιπετειώδης ταινία επιστημονικής φαντασίας, βασισμένη στο μυθιστόρημα Φωτιά (Catching Fire) της Σούζαν Κόλινς, τη δεύτερη προσθήκη της τριλογίας βιβλίων Αγώνες Πείνας (The Hunger Games). Η ταινία αποτελεί συνέχεια της ταινίας Αγώνες Πείνας (The Hunger Games, 2012) και είναι η δεύτερη προσθήκη της σειράς ταινιών. Τη σκηνοθεσία ανέλαβε ο Φράνσις Λόρενς και το σενάριο έγραψαν οι Σάιμον Μπόφοϊ και Μάικλ Αρντ. Η Τζένιφερ Λόρενς και ο Τζος Χάτσερσον επαναλαμβάνουν τους ρόλους τους ως Κάτνις Έβερντιν και Πίτα Μέλαρκ αντίστοιχα ενώ επιστρέφουν και οι Λίαμ Χέμσγουορθ, Γούντι Χάρελσον, Ελίζαμπεθ Μπανκς, Στάνλεϊ Τούτσι, Λένι Κράβιτζ, Ντόναλντ Σάδερλαντ και Γουίλοου Σιλντς. Στο καστ προστίθενται οι Σαμ Κλάφλιν, Τζέφρεϊ Ράιτ, Τζένα Μαλόουν, Αμάντα Πλάμερ, Λιν Κόεν, Μίτα Γκόλντινγκ και Φίλιπ Σέιμουρ Χόφμαν.Μήνες πριν την κυκλοφορία της ταινίας Αγώνες Πείνας, η Lionsgate έδωσε το πράσινο φως για τη συνέχεια και ο Γκάρι Ρος, σκηνοθέτης της πρώτης ταινίας, αναμενόταν να επιστρέψει. Ωστόσο, τον Απρίλιο του 2012, ο ίδιος ανακοίνωσε την αποχώρησή του από το πρότζεκτ εξαιτίας του σφιχτού προγράμματος της παραγωγής και το Μάιο του 2012 ανακοινώθηκε ότι ο Φράνσις Λόρενς θα τον αντικαταστήσει. Τα γυρίσματα ξεκίνησαν το Σεπτέμβριο του 2012 στην Ατλάντα της Τζόρτζια και συνεχίστηκαν στη Χαβάη.
Η ταινία κυκλοφόρησε στους κινηματογράφους στις 22 Νοεμβρίου 2013. Απέσπασε θετικά σχόλια από τους κριτικούς[1] και έγινε μεγάλη εισπρακτική επιτυχία με τα συνολικά έσοδα να φτάνουν τα 850,9 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως.[2] Έλαβε μία υποψηφιότητα για Χρυσή Σφαίρα στην κατηγορία Καλύτερου Τραγουδιού.

 

Reviews

Κριτική (Watchlist Cine)

Υποκριτική: 8/10
Η Jennifer Lawrence, ένα χρόνο μετά το oscar Α' γυναικείου ρόλου για το ρόλο της στην ταινία Silver Linings Playbook, συνεχίζει την ανοδική της πορεία δίνοντας εδώ μια μεστή και παθιασμένη ερμηνεία. Ιδανικός ο Keefer Sutherland στο ρόλο του μοχθηρού Snow, όπως και στην πρώτη ταινία άλλωστε, ενώ το ίδιο ισχύει και για τον απολαυστικό Woody Harrelson στο ρόλο του μέντορα της Katniss. Πολύ καλή προσθήκη και ο εξαιρετικός ηθοποιός Philip Seymour Hoffman στο ρόλο του νέου οργανωτή των αγώνων πείνας, ο οποίος προσπαθεί με κάθε τρόπο να εξοντώσει την Katniss. Λίγο άχρωμος και πάλι ο Josh Hutcherson στο ρόλο του Peeta, ο οποίος αγαπάει την Katniss και κάνει τα πάντα για να την προστατεύσει.



Σενάριο: 6/10
Το Hunger Games σίγουρα δημιουργεί ένα μοναδικό φανταστικό κόσμο, όπου υπάρχει η εκθαμβωτική Capitol, αλλά υπάρχουν και οι υπόλοιπες περιοχές της Panem, οι οποίες μαστίζονται από τη φτώχεια και οι κάτοικοί τους στερούνται το δικαίωμα ελευθεροτυπίας, κάτι που απεικονίζεται πολύ γλαφυρά σε μια ανατριχιαστική και ιδιαίτερα σκληρή σκηνή, όπου ένας ηλικιωμένος εκτελείται εν ψυχρώ σε κοινή θέα για παραδειγματισμό, επειδή έκανε χειρονομία που συμβολίζει την επανάσταση. Όλα αυτά περνούν σημαντικά μηνύματα στη νεολαία (targer group της εν λόγω ταινίας) και δείχνουν πόσο εφιαλτικό μπορεί να είναι ένα απολυταρχικό καθεστώς. Από εκεί και πέρα όμως, το σενάριο δεν έχει συνοχή και ουσιαστικά είναι χωρισμένο σε δύο διακριτά μέρη: στο πρώτο μισό, το οποίο είναι κάπως βαρετό, βλέπουμε την εσωτερική μάχη της Katniss, η οποία αναγκάζεται να εξυμνεί την Capitol πηγαίνοντας αντίθετα στα πιστεύω της, αλλά και να υποκρίνεται ότι είναι ερωτευμένη με τον Peeta ενώ αγαπά κάποιον άλλον. Στο 2ο μισό, αρχίζει η δράση, με την Katniss να δείχνει μια αδικαιολόγητη (με βάση το πρώτο μέρος) συναισθηματική αλλαγή ως προς τον Peeta, λες και κατά τη διάρκεια των Αγώνων Πείνας τον βλέπει με «άλλο μάτι». Αυτές οι ανισορροπίες προκαλούν ρήγματα στα θεμέλια της ταινίας.


Σκηνοθεσία: 6/10
Ο Francis Lawrence έχει αποδείξει στις ταινίες του I Am Legend και Constantine ότι ξέρει να δημιουργεί έντονες σκηνές δράσης. Όμως, όπως και στις δύο άλλες ταινίες του, έτσι κι εδώ φανερώνει μια αδυναμία στη δημιουργία συνοχής και ισορροπίας, αλλά και διατήρησης του ενδιαφέροντος του θεατή, καθώς συχνά καταφεύγει στον εύκολο συναισθηματισμό και στη δραματικοποίηση πολλών σκηνών, κάτι που κουράζει. Πάντως, και εδώ οι σκηνές δράσης είναι αποτελεσματικά σκηνοθετημένες, αν και λίγο υπερβολικές (γι αυτό ευθύνονται περισσότερο οι σεναριογράφοι). 

Ειδικά Εφέ: 8/10
Τα ειδικά εφέ ξεπροβάλλουν μαζεμένα στο 2ο μέρος της ταινίας, και είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακά και οι σκηνές μάχης καλογυρισμένες και φαίνεται παράξενο που δε βγήκε η ταινία σε 3D, καθώς έχει σκηνές που προσφέρονται για τρισδιάστατη απεικόνιση. Στο 1ο μισό αυτό που ξεχωρίζει είναι, όπως και στην 1η ταινία, η εντυπωσιακή απεικόνιση της πανέμορφης Capitol, αλλά και των πλουσιοπάροχων εκδηλώσεων και είναι κάτι που χρησιμοποιεί ο σκηνοθέτης για να δημιουργήσει ακόμα μεγαλύτερη αντίθεση ανάμεσα σε Capitol και Panem, τονίζοντας το διπολικό κόσμο και την ανάγκη για επανάσταση.


Ετυμηγορία: 6,8/10
Η μεταφορά ενός βιβλίου στη μεγάλη οθόνη κρύβει πολλές δυσκολίες και ενέχει ρίσκο. Δυστυχώς, ο Francis Lawrence δεν τα καταφέρνει τόσο καλά, καθώς παρά τα εντυπωσιακά ειδικά εφέ, το πολύ καλό cast και τα ηθικοδιδακτικά στοιχεία που ενέχει, η ταινία είναι ασύνδετη και έχει πολλά «νεκρά σημεία».


  Απο watchlist.gr

Κριτική (Reviews Ταινιών)

Στιβαρή συνέχεια ενός ευπρεπέστατου χολιγουντιανού franchise, η οποία χωρίς να παραμελεί το θέαμα ρίχνει το βάρος της στους χαρακτήρες, τα κίνητρα και διλήμματά τους. Η αντιεξουσιαστική διάθεση ξεχειλίζει, η επιβλητική παρουσία της Τζένιφερ Λόρενς (ο συνονόματός της σκηνοθέτης δοκιμάζει κάθε δυνατό γκρο πλάνο) κυριαρχεί στην οθόνη και το έμπειρο σεναριακό δίδυμο των Σάιμον Μπιουφόι («Άντρες Έτοιμοι για Όλα», «Slumdog Millionaire») και Μάικλ Αρντ («Little Miss Sunshine», «Toy Story 3») συμπλέκουν δεξιοτεχνικά προχωρημένες πολιτικές ιδέες και δοκιμασμένα αφηγηματικά κλισέ.

του Άγγελου Σκου. / GaziAggelos


 

Από εδώ μπορείτε να δείτε την ταινία αυτή online μέσω του teniesonline.ucoz.com

http://teniesonline.ucoz.com/load/28-1-0-4477

Με Ελληνικούς Ενσωματωμένους Υπότιτλους 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Support : GaziAggelos Blog | Format with 15€! | Beer Bet Club
Copyright © 2013. Reviews Ταινιων - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Modiflied by GaziAggelos
Proudly powered by Blogger